Home > Staff and students > Students > Campus and London life > Saw Swee Hock Student Centre > Pedestrianisation of Sheffield Street

Pedestrianisation of Sheffield Street

The final stage of the Saw Swee Hock Student Centre (SAW) development is the pedestrianisation of Sheffield Street and public realm enhancement.

The works, undertaken by Westminster City Council, commenced with initial service investigations on Thursday 9th January 2014.

Project Team
Concept Architect: O’Donnell + Tuomey 
Detailed Designers: West One
Main Contractor:  West One on behalf of Westminster City Council

Their hours of working are 08:00 until 16:30.  The works will be undertaken in phases and access will be retained to all surrounding buildings. 

There may be times when the LSE are asked to close an entrance to a building to facilitate the works.  If an alternative entrance can not be used to access a building then these works will be undertaken outside of normal working hours.  Should this be necessary Capital Development will contact the affected departments. 

Capital Development would like to thank you all for your understanding and assistance with the construction of the Saw Swee Hock Student Centre and ask you to kindly bear with us for a short while longer whilst Westminster make these much needed improvements to the public realm.

The cost of the project will be circa £1.3m and involves an area of 819m2

Brick and yorkstone paving will be installed, together with feature lighting, planting and street furniture.

The planned completion date for the works leading up to the entrance to SAW is April 2014 and the whole scheme completion is planned for July 2014.

For further information please contact Emma Lovegrove, e.j.lovegrove@lse.ac.uk| or call 020 7955 7747

Web-version03_-LSE-SSP_-Aerial-View-from-Portsmouth-Street 

Proposal

Sheffield Street is an intimate route linking Portsmouth Street, St Clement’s Lane and Clare Market. These small streets with narrow pavements are used principally by students.

It is proposed to appropriate Sheffield Street as a pedestrianised apron to the Saw Swee Hock Student centre. This will significantly improve the universities public realm, aiding the campus foot-traffic flow between buildings, providing a legible focus for students’ campus activities.

Design

The Saw Swee Hock Student Centre creates a central meeting hub for student activities. Its innovative design will be inspirational to users and the public as a civic piece of architecture at the forefront of ‘Contemporary Westminster’.

O’Donnell and Tuomey Architects have been retained by the LSE to design a new pedestrian space which responds to the innovative architectural expression of the new students’ centre, further grounding it within its immediate environs and connecting it to the greater urban context.

A continuity of material expression and careful attention to the detail of the new public realm provides a coherent, legible pedestrian street scape, greatly improving the existing public realm.

Materials and detail

All materials proposed for the pedestrianisation of Sheffield Street have been subject to rigorous research and testing to ensure that they comply with the highest requirements of the Westminster Way and are appropriate for their application.

Granite curbs, yorkstone paving slabs and brick setts are all of the highest quality and specification.  

A high quality street lighting proposal, with street furniture combining bins and planters, ensures that the public realm remains free from clutter and clearly legible as a direct design response to the guidance of the Westminster Way.

The material and detail is consistent with high standards set by the New Students’ Centre- “a design of exceptional quality providing a new focal hub for student life”- Westminster Planning Committee Report April 2011.

Share:Facebook|Twitter|LinkedIn|